Corona virus (COVID-19)
Hygiene en infectiepreventie, nu meer dan ooit!
Begin 2020 werden we overvallen door het nieuwe Corona virus, COVID19. Er was nog veel onbekend en Nederland was niet voorbereid op een virale pandemie. Materialen ontbraken soms en de testcapaciteit was beperkt.
Velen van ons hebben, helaas, in de praktijk ervaren hoe is om te gaan met COVID19 in de organisatie. We hebben hiervan veel geleerd, maar nog steeds is er ook veel onbekend. Want wat is nu de beste manier is om met COVID19 om te gaan, hoe te herkennen en hoe te beheersen?
Ook nu er een vaccin is, we blijven aangewezen op preventie maatregelen om de verspreiding onder controle te krijgen en te houden. Snel anticiperen op wijzigingen in inzichten of richtlijnen blijft heel belangrijk.
Contrain ondersteunt organisaties, ziekenhuizen en zorginstellingen bij het infectiepreventie beleid rondom het Corona virus.
Contrain | Infectiepreventiecoach
Voor een verantwoord beleid en effectieve aanpak.
Contrain ondersteund Nederlands COVID19-team
in Suriname
Augustus 2020 ging het team Nederlandse medici naar Suriname om te helpen bij de COVID19 bestrijding.
Ina Willemsen (Contrain Infectiepreventiecoach) maakte samen met haar collega, Margriet Tensen (Tensen en Nolte) deel uit van het eerste team.
Nadien volgden nog diverse collegae in deze “estafette”, waarbij om de paar weken mensen afgelost werden.
Toen de Vereniging van Medici in Suriname om hulp vroeg, hebben zij geen moment geaarzeld.
“Het is vermoeiend maar ook zo ongelooflijk mooi werk om te doen. We moeten helpen”.
Is er iets bereikt? Jazeker, er zijn diverse protocollen opgesteld en heel veel lessen gegeven, voornamelijk over persoonlijke beschermingsmiddelen, de logistiek rondom COVID en het inrichting van een COVID-cohort. Men begrijpt nu veel beter hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen COVID19 tijdens het werk in het zorg.
Wil je meer weten van de situatie in Suriname? Kijk dan op het Corona dashboard en protocollen zijn te vinden op de website van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) onder protocollen.
Kies voor een optimale infectiepreventie
voor uw organisatie, ziekenhuis of zorginstelling
De ziekenhuizen schalen op, de laboratoria zijn er klaar voor. Maar wat kun jij doen om jezelf en elkaar te beschermen?
Hierbij de 5 belangrijkste hygiëne regels:
-
Was je handen regelmatig
-
Hoest en nies in je elleboog
-
Gebruik papieren zakdoekjes
-
Vermijd (onbeschermd) contact met zieke mensen
-
Blijf thuis als je zelf ziek bent
- Koorts, tenminste 38◦C
- Kortademigheid
- Spierpijn bij rust of lichte inspanning
- Algehele malaise
- Hoesten, Keelpijn, Neusverkoudheid
- Onverklaarbare smaak- en/of reukverlies
- Extreme vermoeidheid
- Pijn achter de ogen
- Onverklaarbare diarree
Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel neer. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden.
De incubatietijd is de periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je ziek wordt. Voor het nieuwe coronavirus gaan we uit van een gemiddelde incubatietijd van 1-14 dagen (gemiddeld 3-6 dagen).
Het nieuwe coronavirus wordt voornamelijk overgedragen door hoesten en niezen tijdens de eerste dagen met klachten. Maar soms verloopt de infectie met milde klachten of zelfs asymptomatisch.