De Infectie Risico Scan
biedt deskundigen infectiepreventie handvatten
De Infectie RIsico Scan (IRIS) meet een aantal objectiveerbare variabelen op het gebied van infectiepreventie, waaronder verspreiding van antibiotica resistente bacteriën, gebruik van katheters en antibiotica, schoonmaak van de omgeving, handhygiëne, persoonlijke hygiëne van zorgmedewerkers en diverse essentiële randvoorwaarden.
Het geeft u inzicht in de implementatie van het infectiepreventie beleid en de uitvoering op de verpleegafdeling.
De scan vertaalt de metingen naar een risicoprofiel en een verbeterplot, een grafische weergave die gemakkelijk te interpreteren is door zorgprofessionals, managers en patiënten. Op basis van de uitkomsten kan een afdeling of instelling op concrete punten verbeteringen doorvoeren.
De infectiepreventiecoach van Contrain kan zelfstandig een IRIS in uw instelling uitvoeren. Maar het is ook mogelijk om eigen personeel te laten opleiden en coachen bij de uitvoering door Contrain. Het is dan mogelijk in de toekomst zelfstandig een IRIS uit te voeren met coaching van Contrain op de achtergrond.
Contrain verzorgt een grafische en tekstuele rapportage binnen twee weken na afronding van de dataverzameling, digitaal. Daarna wordt een afspraak gepland om het rapport gezamenlijk te bespreken. Er kunnen dan ook aanbevelingen voor verbeteractiviteiten besproken worden.
Contrain | Infectiepreventiecoach
Voor een verantwoord beleid en effectieve aanpak.
De Infectierisicoscan
meet belangrijke objectiveerbare variabelen
1 – Verspreiding van ESBL
2 – Invasieve hulpmiddelen
3 – Antibiotica
4 – Omgevingscontaminatie
5 – Handhygiëne
6 – Kledingreglement
7 – Randvoorwaarden
Contrain | Infectiepreventiecoach
Voor een verantwoord beleid en effectieve aanpak.
De Infectierisicoscan in de praktijk
Verbetering van infectiepreventie door transparantie
De toename van bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) in ziekenhuizen en verpleeghuizen vraagt om intensivering van de infectiepreventie. Wij onderzochten een nieuwe, gestandaardiseerde aanpak van infectiepreventie en monitoring van antibioticagebruik.
Transversaal observationeel onderzoek.
De Infectierisicoscan (IRIS) meet een aantal objectiveerbare variabelen op het gebied van infectiepreventie, waaronder verspreiding van BRMO, gebruik van invasieve hulpmiddelen en antibiotica, omgevingscontaminatie, handhygiëne, naleving van het kledingreglement en diverse randvoorwaarden. De scan vertaalt de metingen naar een risicoprofiel en een verbeterplot, een grafische weergave die gemakkelijk te interpreteren is door zorgprofessionals, managers en patiënten. Op basis van de uitkomsten kan een afdeling of instelling op concrete punten verbeteringen doorvoeren en een kwaliteitscyclus beginnen waarin de scans steeds herhaald worden.
De IRIS werd met succes toegepast op 5 ziekenhuisafdelingen, in 1 revalidatiekliniek en in 19 verpleeghuizen. Op de ziekenhuisafdelingen resulteerden 3 IRIS-cycli in een duidelijke verbetering van de handhygiëne (van 43 naar 66%; p < 0,001) en een significante reductie van de omgevingscontaminatie. In een verpleeghuis werd met de IRIS een nog niet ontdekte uitbraak van BRMO gesignaleerd.
De IRIS-methode maakt het mogelijk afdelingen en instellingen te vergelijken en kan daarmee een aanzet geven tot uniforme meting van de risico’s en resultaten op het gebied van infectiepreventie, antibioticagebruik en resistentie.
- Omdat de groep kwetsbare patiënten groeit en de resistentie tegen antibiotica snel toeneemt, moeten ziekenhuizen en verpleeghuizen hun inspanningen op het gebied van infectiepreventie en antibioticabewaking intensiveren.
- De Infectierisicoscan (IRIS) is een nieuwe, gecombineerde aanpak waarin per afdeling of instelling een aantal goed objectiveerbare variabelen gevisualiseerd wordt in een risicoprofiel en een verbeterplot.
- De verbeterplot biedt concrete aanknopingspunten voor een gericht verbeterplan en voor het opstarten van een kwaliteitscyclus.
- De IRIS kan geïmplementeerd worden in zowel ziekenhuizen en verpleeghuizen als revalidatiecentra.
- De gestandaardiseerde benadering van de IRIS maakt de kwaliteit van de infectiepreventie transparant en onderling vergelijkbaar.